Publieksinfo

Programma
Op zaterdag 22 Februari is er rondom de Lampegatse Optocht in de binnenstad van alles te beleven voor jong en oud. Hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten. Kijk voor het volledige en meest actuele programma tijdens carnaval op de website “Lampegat de Gekste”.

 12:00 uur  Optredens van diverse kapellen langs de route van de optocht
 12:00 uur  Pitstop festijn,  de feestlocatie langs de route van de optocht (Wal)
 12:00 uur  Optredens van diverse artiesten en blaaskapellen in de feesttent (Markt)
 12:30 uur  Start Kinderoptocht vanaf de Effenaar
 12:41 uur  Aankomst trein Prinselijk gezelschap op spoor 3 (Station)
 13:00 uur  Sleuteloverdracht Prinselijk gezelschap (Stationsplein)
 13:11 uur  Lampegatse optocht trekt voorbij het Prinselijk gezelschap (Stationsplein)
 14:00 uur  Start programma prijsuitreiking met feestmuziek van DJ Jan (Effenaar – Grote zaal)
 15:30 uur  Prijsuitreiking Kinderoptocht (Effenaar – Grote zaal)
 18:00 uur  Prijsuitreiking Lampegatse optocht (Effenaar – Grote zaal)
 19:00 uur  Einde Lampegatse optocht 2019

Drukte langs de route
De Lampegatse optocht trekt heel veel publiek, waardoor het op sommige plaatsen erg druk is. Met name de Dommelstraat en de Geldropseweg zijn altijd erg druk. Het publiek wordt dan ook geadviseerd om vooral met kinderen deze 2 straten te mijden. Bekijk de optocht bijvoorbeeld vanaf de Wal of het Stadhuisplein, hier is namelijk voldoende ruimte om de deelnemers goed te kunnen zien. Daarnaast organiseert carnavalsvereniging Niehaals het Pitstop Festijn op de Wal en staat er een feesttent met terras op het stadhuisplein wat deze locaties omdoopt tot een feestlocatie langs de route van de Lampegatse optocht.

Food & Drinks
Langs de gehele route zijn diverse locaties waar het publiek een hapje en drankje kan kopen.

LET OP er geld in de binnenstad een verbod op glas en blik 

Hieronder de informatie over glas en blikverbod vanuit de gemeente voor komend Carnaval. Dit verbod is ook van toepassing voor de deelnemers. Er wordt gehandhaafd met gevolg voor eigen risico bij overtreding. Drank bv in plastic flesjes mag. Bij overtreding met gevolg kunnen wij dit niet ongedaan maken. Wees voorbereid. 

Glas- en blikverbod
Glazen, glazen flessen en blikjes zijn dit jaar tijdens carnavalszaterdag verboden in delen van Eindhoven. Met deze maatregel creëren we een veiliger feest, omdat de kans op ongelukken en geweld met glas en blik kleiner wordt. 
Bezoekers van carnavalszaterdag mogen niet met glazen, aangebroken of volle glazen flessen en blikjes over straat. Wie het in een winkel koopt of van huis meeneemt, is daarmee dus ook strafbaar. Ook het aanvoeren van glas en blikjes is verboden. 

 Het glas- en blikverbod geldt:
–  22 februari 2020 vanaf 10.00 uur tot zondagochtend 23 februari 2020 6.00 uur, voor de binnenstad, het Wilhelminaplein en het Centraal Station.
Bij overtredingen kan handhavend worden opgetreden.

In deze gebieden is voor die periode een glas- en blikverbod voor de horeca van kracht. De horeca mag geen drank verstrekken in glas, glazen flessen of blik (artikel 2:48b van de APV). Dit verbod geldt voor elke houder van een horecabedrijf als bedoeld in de APV, of van de houder van een ontheffing bedoeld in artikel 35 voor de verstrekking van zwak- alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse van de Drank- en Horecawet.

Dit betekent dat alle horecagelegenheden (inclusief restaurants) in het genoemde gebied en in genoemde periode geen blik of glas mogen gebruiken (ook geen veiligheidsglas) op terrassen die aan de weg liggen. Restaurants mogen binnen, of op een terras dat niet aan de weg ligt, wel glaswerk gebruiken. Het glaswerk dat in restaurants gebruikt wordt hoeft daarbij geen veiligheidsglas te zijn. Dit betekent echter wel dat de eigenaar van het restaurant er op moet toezien dat het glaswerk niet op de openbare weg terecht komt. Overige horecabedrijven mogen binnen in de horecazaak of op terrassen die niet aan de weg liggen alleen in glas schenken wanneer dit veiligheidsglas is. Cafetaria’s, snackbars, pizzeria’s en shoarmazaken gelden niet als restaurant en ook voor hen geldt zodoende dat zij enkel en alleen in de inrichting in glas mogen schenken wanneer het veiligheidsglas is. Het gebruik van blik is verboden. 

Voor de horeca geldt verder de standaardregel dat de houder van een horecabedrijf ervoor moet zorgen dat bezoekers geen glas of glazen flessen buiten het horecabedrijf brengen (art. 2:48a van de APV). 

De burgemeester heeft tevens besloten op carnavalszaterdag drinkgerei van glas- en blik te verbieden op de openbare weg in ditzelfde gebied (art. 2:48c van de APV). 

In de officiële versie van het glas- en blikverbod, die op de website van de gemeente staat, is de regel juridisch weergegeven. Daar staat ook een officiële toelichting van de gemeenteraad. Bijvoorbeeld wat precies een restaurant(gedeelte) is. Ook het gebied staat daar nauwkeurig omschreven. 

Hou je aan deze maatregel om het feest der feesten voor jezelf niet te bederven. 

Doorlooptijden van de Lampegatse Optocht:
12.45 uur         Dommelstraat
13.11 uur         Stationsplein
13.25 uur         Vestdijk
13:45 uur         Ten Hagestraat
14.05 uur         Catharinaplein
14.20 uur         Kerkstraat
14.35 uur         Wal
14.40 uur         Bilderdijklaan
14.50 uur         Geldropseweg

De tijden geven aan waar de kop van de stoet zich op dat moment zal bevinden.